KOZÁRMISLENY SE

handball team

  A gazdasági háttér és az utánpótlás helyzete is stabil 2020.05.10. 00:00

  A koronavírus-járvány gazdasági hatásai klubunkat is elérték, de az eddigi megfelelő, körültekintő gazdálkodásunknak köszönhetően ez az időszak is átvészelhető. Sőt! Az előrelépés lehetősége is megvan: az utánpótlásban még hangsúlyosabb szerepre vágyunk.

  A gazdasági háttér és az utánpótlás helyzete is stabil

  Bizonyára nem kell ecsetelni senkinek sem, hogy a koronavírus-járvány hatására a magyar gazdaság több szegmense is komoly veszteségekkel számol. Nincs ez másképp a sportban sem, hiszen a támogatók ezen időszakban elsősorban cégeik fenn- és életben tartásán gondolkodnak, nem feltétlenül egy-egy sportszervezet támogatásán. Kovács Tamást, a Kozármisleny SE elnökét arról kérdeztük, hogy egyesületünkre milyen hatással van a gazdasági visszaesés, emiatt mennyire kell átfogalmazni a célokat.

  – Természetesen mi is megéreztük a járvány hatásait. Szponzoraink között van néhány, aki jelezte, hogy mérsékelni kell a felajánlott támogatást. Emellett a kozármislenyi önkormányzat is felfüggesztette az év nagyobb részére megszavazott összeg kifizetését, ami fájó, ugyanakkor talán érthető is, hiszen nagy terhet ró rá a veszélyhelyzetben szükséges feladatok ellátása. Bár titkon bízom benne, hogy az év második felében azért marad még lehetősége a városnak arra, hogy támogatást nyújtson egyesületünknek és akár a többi civil szervezetnek is.

  – Sajnos a Liga Kupában elért szép szereplést sem tudja honorálni a szövetség.

  – Így van! A 2019/2020-as szezonban a Liga Kupában a legjobb négy közé jutott NB I. B-s felnőtt csapatunk, s ez a sorozat pénzdíjas volt. Sajnos ettől a pénztől is elestünk, ugyanis a Magyar Kézilabda Szövetség úgy zárta le a bajnokságot, hogy nem hirdetett végeredményt. Pedig ezzel az összeggel már kalkuláltunk a következő idényre.

  – A TAO-pályázat azonban sikeres volt – ahogy az előző években is.

  – Örömteli hír, hogy mindkét szakosztályunk eredményes TAO-pályázatot nyújtott be. Kosárlabdázóink gyakorlatilag a tavalyinak megfelelő összeget kapták lehetőségként, míg kézilabdában a létszámnövekedés és a versenykorosztályokban indított csapatok után lehívható keret alapján határozták meg a támogatás mértékét. Ez ugyan elmarad attól, amit mi szerettünk volna, de így is kimagasló lehetőséget kaptunk. Meggyőződésem, hogy mindkét megajánlott összeg az évek alatt kialakult magas szintű szakmai munkának és a precíz elszámolásnak szól. Évek óta tudatosan építjük partneri körünket, így a TAO-keret feltöltését a 2019/2020-as szezonban maximálisan elértük, és úgy gondolom, ez sikerülni fog a következőben is. Persze ez még rengeteg munkával fog járni.

  – Akkor most minden a legnagyobb rendben van?

  – A kieső pénzeket nem tudjuk azonnal pótolni. Ezért módosítottuk a költségvetést. Fantasztikus közösségünk van, hiszen minden egyes kollégánk, sportolónk megértette a kialakult helyzetet és elfogadta a fizetésére vonatkozó mérsékléseket. Ezeket szükséges volt meglépni annak érdekében, hogy a megtervezett költségvetésünket végigvihessük, és nemcsak pénzügyi, de szakmai sikereket is elérhessünk a 2020/2021-es szezonban.

  – Mindez azt jelenti, hogy egy konszolidáltabb költségvetés ellenére is a csúcsra tör majd a kézilabda-szakosztály?

  – Pontosan! Ketté kell bontani a dolgokat. Az utánpótlás-nevelésben sokkal nagyobb hangsúlyt fogunk fektetni az egyéni képzésre, mint eddig bármikor. A fő cél, hogy a lehető legtöbb, egyénileg kifogástalanul képzett sportolónk legyen. Olyan alapokkal rendelkezzenek, amelyek magasabb célok teljesítéséhez is elegendőek. Nem az eredményhajszolás a cél, hanem a képzett sportolók felfelé menedzselése – ehhez fogunk kialakítani egy megfelelő képzési rendszert. Ennek megfelelően alakítottuk az edzői stáb feladatait is. A 2020-as és 2021-es évben elindulnak az állami sportakadémiák. Mi szeretnénk elérni, hogy az MKSZ alkalmasnak találjon bennünket az alközponti szerepre. Lehessünk mi a 12-15 évesek ugródeszkája az akadémiák felé térségünkben! Egyébként meggyőződésem, hogy az egyéni képzés magas színvonala hozni fogja a csapatsikereket is.

  A gazdasági helyzet rendezett, ahogy az utánpótlás helyzete is. Holnap pedig megtudhatjuk, hogy mi lesz a felnőtt csapattal a 2020/2021-es szezonban!