KOZÁRMISLENY SE

handball team

  Korábbi horvát szövetségi kapitány a szakmai igazgatónk 2020.02.05. 00:00

  Elsősorban az motiválja, hogy segítségével az élvonalba kerüljön a felnőtt csapat

  Korábbi horvát szövetségi kapitány a szakmai igazgatónk

  Az ismert horvát szakember, Zdenko Kordi igent mondott a felkérésünkre, s mostantól szakmai igazgatóként segíti a Kozármisleny SE kézilabda-szakosztályát. Elsősorban az motiválja, hogy néhány éven belül segítségével az élvonalba kerüljön felnőtt csapatunk.

   

  • Mentorként eddig is segítette a klubnál zajló munkát, mostantól viszont szakmai igazgatóként lesz részese a mindennapjainknak. Miért mondott igent a felkérésre?
   • Ezt a projektet, amely lassan hat éves, az elejétől ismerem – válaszolta a 60 éves Zdenko Kordi. – Két évvel ezelőtt is segítettem mentorként, s amikor horvát, eszéki játékosok voltak itt, rájuk is figyeltem. Szóval pontosan ismerem a szituációt, a terveket. Ez egy olyan egyesület, amely úgy fejlődik, ahogy kell: lépésről lépésre halad, s ez érvényes a felnőtt csapatra és az utánpótlásra is. Számomra ez roppant szimpatikus. A vezetők pedig reális célokat tűznek ki. Ez egy olyan lehetőség, amely felkeltette az érdeklődésemet, látom a jövőt, tisztán látom a célt, ezért örömmel mondtam igent.
  • Mi lesz a feladata?
   • Elsősorban az, hogy mind a felnőtt csapatnál, mind az utánpótlásban rávilágítsak az esetleges hiányosságokra, hibákra, amelyek javításával még előrébb léphetünk. Meg szeretném mutatni a helyes utat az élvonalba jutáshoz. Továbbá nem csak a szakmai tapasztalataimat szeretném átadni: miután több profi klubnál is dolgoztam, s gyakorlatilag én építettem fel Horvátország második számú férfi egyesületét, a Nexe Nasicét, a klubvezetés és –működtetés terén szerzett ismereteimmel is segíteni akarom a Kozármislenyt.
  • Miként néz majd ki mindez a gyakorlatban?
   • Ebben a félévben heti két–három napot töltök majd itt, amikor pedig távol vagyok, folyamatosan online kapcsolatban leszünk. Az edzéseket, a mérkőzéseket felvesszük, megkapom ezeket az anyagokat, amelyeket elemezni fogok. A felnőtt csapat irányítása természetesen továbbra is a vezetőedző, Kovács Tamás feladata, a heti tervet azonban mindig átbeszéljük, s ha kell, finomítunk, változtatunk az előrelépés érdekében. Szerencsés helyzet, hogy a felnőtteknél Gyulay László a másodedző, aki egyben az ifi csapatot is irányítja, így ő első kézből kaphatja meg azokat az instrukciókat, amelyeket az utánpótlásban, a versenykorosztályoknál is alkalmazni kell. Sokat fogunk kommunikálni a serdülő és az U14-es együttesek edzőivel, véleményezem a munkát, segítek a fejlődésben. Aztán a következő szezonban már főállásban itt leszek, szóval még szorosabb lesz a kapcsolat. Nem mellesleg: számomra nem csak a játékosok, hanem az edzők képzése is nagyon fontos, erre is nagy hangsúlyt fogunk fektetni a továbbiakban.
  • Milyeneknek ítéli a körülményeket?
   • Egyértelműen látszik, hogy a magyar kormány támogatja a sportot. Megteremtik a feltételeket ahhoz, hogy aki akar, tudjon fejlődni. A körülmények itt, Kozármislenyben is adottak ahhoz, hogy előrelépjünk!
  • Hová vezetne az út?
   • Tudom, nem mindenki mondja ki, de engem egyértelműen az motivál, hogy az első osztályba vezessük a felnőtt csapatot! Ez a közösség, azok az emberek, akik itt dolgoznak, a játékosok, a szurkolók mind–mind megérdemelnék ezt. Én mindent ki fogok adni annak érdekében, hogy részese lehessek egy ilyen sikernek. Az, hogy erre egy, kettő, vagy három év múlva kerül sor, nem lényeges, de a legszebb talán az lenne, ha úgy jutnánk fel az élvonalba, hogy addigra megépülne az új munkacsarnok is, amire nagy szükségünk lenne!
  Több mint negyven éve kézilabda
   
  Zdenko Kordi 1959-ben született Eszéken, tízévesen kezdett el kézilabdázni. Tizenhét évesen kezdte profi játékos karrierjét, ezzel párhuzamosan az egyetemre járt, továbbá a fiatalabbakat edzette, egészen addig, amíg harmincévesen abba nem hagyta. Azóta edzőként dolgozik. Az első jelentős sikerét a Podravkával aratta, amellyel hazájában bajnok és kupagyőztes lett, s a Bajnokok Ligájában a negyedik helyen végzett. Az ifi válogatottal az Európa-bajnokságon negyedikként zárt, irányíthatta a horvát felnőtt nemzeti csapatot is, amelyet – bár roppant fiatal játékosok alkották – kivezetett az Eb-re. 2008 és 2017 között megálmodója és megteremtője volt a Nexe Nasicének, amely Horvátország második legjobb klubja, s amelynél remek utánpótlásbázist indítottak be.