KOZÁRMISLENY SE

handball team

  Kovács Tamás: „Nyugodt szívvel adtam át a csapatot” 2020.11.22. 00:00

  Amint arról szerdán már beszámoltunk, NB I. B-s felnőtt csapatunk vezetőedzői posztját Zdenko Kordi vette át Kovács Tamástól, aki négy évig irányította a lányokat. Egyesületünk elnöke az alábbiakban beszél a váltás okairól, valamint arról, hogy mit várnak az új felállástól.

  Kovács Tamás: „Nyugodt szívvel adtam át a csapatot”

  Sokak számára nagy meglepetés volt ez a döntés.

  Pedig az elhatározás már korábban megszületett. Úgy terveztük, hogy nyárig az eddigi felállásban, közösen dolgozva visszük végig a csapatot, hogy szakmai igazgatónk, Zdenko Kordi minél jobban megismerhesse a közeget, a játékosokat. Aztán sajnos jött két nem várt vereség, a koronavírus-járvány pedig teljesen kiszámíthatatlanná tette a bajnokságot. Ezért döntöttünk úgy, hogy nem várunk nyárig. Zdenko így több időt tud együtt dolgozni a csapattal, amiből biztosan sokat profitálunk majd a jövőben – mondta Kovács Tamás.

  Négy éven át irányítottad a lányokat, a 2018/2019-es szezonban történelmi sikert értél el a csapattal, dobogón végeztünk az NB I. B-ben. Ezután nem volt nagyon nehéz meglépni mindezt?

  Egyrészt nem volt könnyű, mert 1994 óta edzősködöm, 1997 óta megszakítás nélkül folyamatosan volt csapatom. Azt a fajta eufóriát, adrenalinlöketet sehol és semmivel nem lehet pótolni, amit a pálya szélén, meccs közben átél az ember. De ebben a helyzetben nem az én egyéni érdekem a lényeges, hanem a klubunk és a baranyai kézilabda érdeke a fontos. Az én képességeimet máshol is tudom kamatoztatni. A csapat mellett pedig most volt egy olyan, nemzetközi szinten elismert szakember, akinek nyugodt szívvel átadhattam a lányokat, mert tudtam, hogy nem lesz hiba. Na, ebből kiindulva abszolút nem volt nehéz dolgom!

  Mi lesz így a te feladatod a folytatásban?

  Szinte teljesen ugyanaz, ami eddig is, csak hatványozottabban. Még több energiát tudok így majd beletenni. Támogatók felkutatása, fejlesztések előkészítése, sportdiplomáciai kapcsolatok erősítése, az élvonalhoz szükséges feltételek megteremtése, ez mind az én asztalom. Ezen kívül azt az új szakmai koncepciót, amit Zdenkóval kidolgoztunk, szeretném még hangsúlyosabban megjeleníteni az utánpótlásnevelésben! Az utánpótlás szakmai igazgatójaként fontos feladatom lesz, hogy az általunk képviselt módszereket átadjam az edzőinknek.

  Egy pillanatra kanyarodjunk vissza a létesítményhelyzethez: mi hiányzik még?

  Egy remek munkacsarnok! A döntés már korábban megszületett a Magyar Kézilabda Szövetségben arról, hogy megépül, ám úgy látom, továbbra is harcolni kell érte, ütni kell a vasat, hogy minél előbb megvalósuljon. Nagyon sokat javítana a helyzetünkön, márpedig az a célunk, hogy az eddig színvonalat, a nálunk tapasztalható körülményeket ne csak megtartsuk, hanem ha lehet, tovább javítsuk. Akár további beruházások is elképzelhetőek!

  S mi a szakmai cél? Mit vártok az új felállástól, elsősorban az immár Zdenko Kordi által irányított felnőtt csapattól?

  A célunk egyértelmű: az NB I-be akarunk jutni! Először is a jelenlegi szezonból szeretnénk kihozni annyit, amennyi csak benne van. Ne felejtsük, még ez az idény sincs lefutva, s bár a váratlan vereségek miatt nem állunk fényesen a bajnoki cím szempontjából, még van esély az elsőségre. Nem kell lemondani róla! Az eredménytől függetlenül pedig szeretnénk tovább erősíteni a jelenlegi keretünket: Zdenko a következő hónapokban eldöntheti, hogy véleménye szerint kik alkalmasak a magasabb célok elérésére, a javaslatai alapján pedig változtatunk. A következő szezonnak már úgy megyünk neki, hogy meg akarjuk nyerni a bajnokságot. Nem egyszerű, nem könnyű feladat, de képesnek kell lennünk rá.

  Az utánpótlásban is előrelépésre törekszünk?

  Természetesen! Az utánpótlásban olyan munkára törekszünk, amelynek köszönhetően a hozzánk kerülő játékosok maximálisan kibontakoztathatják tehetségüket, s eljuthatnak a legmagasabb szintre. Nagy segítséget jelent ebben, hogy a versenykorosztályokban szereplő összes csapatunk az első osztályban szerepel. Náluk a jövőben még markánsabban meg kell jelenniük azoknak az elképzeléseknek, módszereknek, amelyeket a felnőtt együttesünknél alkalmazunk. Szeretnénk elérni, hogy ne csak a klubcímerünk alapján ismerjék fel a csapatainkat, hanem a játék alapján!